.

Friday, August 26, 2011

biskut arab.

assalamualaikum wbt.


selamat bertemu dalam rancangan Riang Ria Biskut Raya. :P
menu kita hari ini ialah biskut arab warna warni ye.
dulu time kecik2 mama buat biskut arab warna putih je, 
pastu letak ceri merah cincang kt tengah. ekeke.


oleh kerana ada request daripada cikgu dan beberapa orang kawan minta share resepi biskut arab yang saya upload gambarnya semalam d Facebook,
maka saya pun sediakanlah entry khas ini. hihihi.




biskut arab versi saya. hehe.


Bahan A  
80g gula aising 
130g minyak sapi
Bahan B 
250g tepung gandum 
20g tepung jagung 
Caranya; 
1. ayakkan bahan B lepas tu ketepikan.  
2. sebatikan bahan A dan pukul biar kembang. (bagi dia bertukar cerah sikit warnanya) 
3. masukkan bahan B tadi. kacau dan uli bagi sebati. ( if adunannya mungkin lembik sedikit, tambah tepung gandum) 
4. bahagikan kepada 3 bahagian (neh ikot suka ye. if nak bg warna warni lagi, 4 pun boleh) dan masukkan pewarna kesukaan anda. (macam saya, saya letak merah dan hijau je. lagi satu bahagian saya biarkan putih je. hehe) 
5. ambil sedikit adunan warna merah, hijau dan putih tadi, cantumkan dan uli dia bulat-bulat. 
6. susun dalam loyang yg telah d griskan. (saya x griskan loyang dgn butter, saya lapik loyang dengan baking paper sebab xnak biskut berminyak. hehe) 
7. bakar pada suhu 170C selama 20 minit. 
8. bila biskut da sejuk, golekkan biskut tu dengan gula kastor then masukkan ke dalam paper cups. :)


heeee. senang dan simple kan? selamat mencuba! 



much love. ♥




3 kata mereka.:

Miss A said... [Reply to comment]

wow,bestnye kalau reti msak.sye reti mkn je :p

che sakinah said... [Reply to comment]

wow sedapnye pikah.. nanti balik UIA bawa la sikit nak rasa... hehehe

Pikah, kak kinah minta maaf ye kalau ada salah dan silap.
selamat menyambut hari raya, maaf zahir batin :)

asfira aminuddin said... [Reply to comment]

babe, nak nama kedai makan sedap kat kelantan :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...